Volgens het ontwerp van het terugtrekkingsakkoord worden reeds ingeschreven EU-merken (geregistreerde) Gemeenschapsmodellen aan het einde van de overgangsperiode (waarschijnlijk 31 december 2020) als nationale merken voor de UK van kracht. U hoeft dan niets hoeft te doen, het e.e.a. gebeurt automatisch en kosteloos.

Als een procedure voor de inschrijving van een EU-merk nog niet is afgerond aan het einde van de overgangsperiode, worden de merken niet automatisch omgezet naar een Brits depot. De deposant moet dan de lopende aanvragen opnieuw indienen via de nationale aanvraag in de UK. Hiervoor zullen wel de vereiste taksen moeten worden betaald. U kunt voor uw beoogde merk dus een apart depot (aanvraag) voor hetzelfde merk voor de UK indienen bij het UKIPO. Als u dat binnen 6 maanden na de overgangsperiode doet, kunt u de depotdatum van uw EU-merkaanvraag inroepen (een zogenaamd ad hoc recht van voorrang).

Mocht u geïnteresseerd zijn in een nieuw EU-merk of model met bescherming voor de UK, dan is het zinvol om dat aan te vragen vóór het einde van de overgangsperiode. Immers voordien zal het gemakkelijker en goedkoper zijn om een UK merk of modelregistratie te verkrijgen dan daarna.

Volgens het ontwerp van het terugtrekkingsakkoord blijft een niet-ingeschreven Gemeenschapsmodel van kracht als een nationaal ongeregistreerd modelrecht in de UK. De beschermingsomvang en de beschermingsduur van dit overeenkomstige ongeregistreerde UK-modelrecht is (ten minste) hetzelfde als het niet-ingeschreven Gemeenschapsmodel.

Pas als u het EU-merk of Gemeenschapsmodel bij het EU Intellectual Property Office (EUIPO) vernieuwt, moet u ook het overeenkomstige merk voor de UK bij het UKIPO vernieuwen.